Spisa god mat
lustfylld njutning av mat och dryck
Ordlista
Vi har tagit oss friheten att tolka ett antal recept och kryddblandningar på eget vis.
Här kommer en liten guide om vad vi menar.

Baba ganoush: Mellanöstern, Libanon
Röra på hårt grillade auberginer, sesam, citron

Bagna Cauda: Italien, Piemonte
Varm dipp, hot bath, sardeller, vitlök, olivolja

Boquerones: Spanien
Vinägerinlagd ansjovis, vitlök, olivolja

Chermoula: Nordafrika
Kryddblandning med bla. inlagd citron, korinader, spiskummin

Espelette: Ursprung Mexiko numera sydvästra Frankrike
Torkad chilipeppar inte het, aromatisk, fruktig

Frekkeh: Mellanöstern, Syrien
Eldat, grönt durumvete

Harissa: Nordafrika, Tunisien
Tunisiens ketchup, chili, vitlök, koriander, spiskummin

Labneh: Libanon
Avrunnen yoghurt som en krämig, syrlig färskost

Nduja: Italien, Kalabrien
Bredbar stark salami (chili) gjord på fläskkött

Pulpo: Medelhavet
8-armad bläckfisk

Pangritata: Italien
Smulad brödkrutong med örtolja

Shakshuka: Nordafrika
Kryddig paprikagryta, serveras med ägg

Shawarma: Mellanöstern
Kryddblandning med bla. kryddpeppar, spiskummin, kanel och svartpeppar

Sumak: Medelhavet, Turkiet och Libanon
Små syrliga bär, används torkade

Spisas Baharat: Nordafrika, Mellanöstern
Peppar, spiskummin, korinaderfrö, kryddnejlika, muskot, kardemumma, torkad svamp och kanel

Tahini: Mellanöstern
Sesampasta av rostade och malda sesamfrön

Za’atar: Tunisien & Marocko
Kryddpasta på sumak, sesamfrö, örter

Dukkah: Egypten
Torr kryddblandning med solrosfrön, pumpafrön, spiskummin, sesamfrön och korianderfrön