Meny

Vi rekommenderar att ni börjar med lite snacks och därefter fortsätter på det lite större rätterna. Det viktigaste är att ni gör som du vill, för ibland vill man ha en helkväll med massor med rätter och vissa dagar kanske man nöjer sig med några snacks och ett glas vin. Valet är ditt och Spisa är för dig.

Inspirationen till våra snacks och rätter kommer från de varmare områdena runt medelhavet och går bra att dela med sina vänner. Storleksmässigt är de som mumsbitar som man gärna vill ha fler av.

 

 

Snacks

Foccacia, baba ganoush, za’atar 30-

 

Marinerade libanesiska oliver  30-

 

Kryddiga rischips med labneh  30-

 

Krispig purjolök och blomkål med vitlöksyoghurt  45-

 

Friterad jordärtskocka, za’tar karamelliserad yoghurt  45-

 

Friterad potatis med boquerones  45-

 

Bläckfiskpopcorn med chili  55-

 

Kycklingleverpaté på rostat bröd och granatäpple  55-

 

Chorizokrokett med inlagd zucchini  55-

 

Sallad med taramasalata och torkade oliver  45-

 

Saint mateu (getost)  65-

 

Fourme d’Ambert (blå) 60-

 

Prociutto di Parma 18 mån  65

 

Paletta  55-

 

 

Kockarnas val på snacks

Köket väljer ut 5 snacks att dela på bordet (min 2 pers) 155 kr/person

 

Förrätter

Korianderstekta morötter, brynt smörsås, koriandersallad  95-

och frasiga linser

 

Crudo på röding med sin rom, blodapelsin, selleri och krasse 135-

 

Pannstekta pilgrimsmusslor med rökta blåmusslor,  155-

rostat surdegsbröd och uppsmörad musselbuljong

 

Harissakryddad råbiff med majonnäs, inlagd kålrabbi,  135-

lök och hasselnötskrisp                                                                                                                                                                            

 

Varmrätter

Rostad blomkål, mandelkräm, granatäpple och fetaost 195-

 

Bakad torsk, grillad broccoli i bagna cauda  245-

och persiljesallad

 

Spettgrillad lammstek med Ras el hanout, tahiniyoghurt,  225-

rostade betor, syrad rödlök och dukkha                         

 

Spettgrillad kejsarhatt, tahiniyoghurt, rostade betor,  195-

syrad rödlök och dukkha

 

Grillad hängmörad biff med friterad potatis,   265-

chorizohollandaise, krasse och löksallad

 

Desserter

Kaffeglass med syrlig kvitten och rostad pain d’epice  85-

 

Choklad och apelsinglass med salt pistagemaräng  85-

lättvispad grädde

 

Chokladdoppade valnötter  45-

 

Kockarnas val

 

Foccacia, baba ganoush, za´atar/ Krispig purjolök, blomkål, vitlöksyoghurt/ Chorizokrokett inlagd zucchini

***

Crudo på röding med sin rom, blodapelsin, selleri och krasse

***

Spettgrillad portabello eller lammstek, Ras el hanout, tahiniyoghurt,

 rostade betor, syrad rödlök och dukkha

 

385- (inklusive valfri dessert 445-)

Ordlista

 

 

Vi har tagit oss friheten att tolka ett antal recept

och kryddblandningar på eget vis.

 

Här kommer en liten guide om vad vi menar

informera oss gärna om eventuella allergier

 

 

Za´atar: Tunisien & Marocko

 

Kryddpasta på sumak, sesamfrön, oregano, olja

 

 

Sumak: Medelhavet, Turkiet och Libanon

 

Små bär syrliga används istället för citron

 

 

Crudo: Italien

 

Rå fisk eller kött marinerat med, citron vitlök, olivolja

 

 

Espelette: Ursprung Mexiko numera sydvästra Frankrike

 

Torrkrydda chilipeppar inte het, speciell karaktär

 

 

Tahini: Mellanöstern

 

Oljig sesampasta av rostade och malda sesamfrön

 

 

Nduja: Italien, Kalabrien

 

Bredbar stark (chili) salamikräm gjord på fläskkött,

 


Harissa: Nordafrika, Tunisien

 

Stark röd sås på chili, vitlök, koriander, spiskummin

 

 

Boquerones: Spanien

 

Vinägerinlagd strömming, vitlök, olivolja

 

 

Spisas Baharat: Nordafrika, Mellanöstern

 

Peppar, spiskummin, korianderfrö, kryddnejlika, muskot, kardemumma och kanel

 

 

Dukkah: Egypten

 

Torr kryddblandning, rostade hasselnötter, sesamfrön, koriander, spiskummin,

 


Skhug/zhug: Israel, Jemen

 

Het sås chili, koriander, vitlök, kardemumma

 

 

Spanakopita: Grekland

 

Spenatpaj på filodeg, örter och ost

 

 

Bagna Cadua: Italien, Piemonte

 

Varm dipp, hot bath, sardeller, vitlök, olja & grädde

 

 

Baba ganoush: Mellanöstern, Libanon

 

Aubergineröra, vitlök, sesam & citron

 

 

Labneh: Libanon

 

Avrunnen yoghurt som en krämig, syrlig färskost

 

 

Taramasalata: Grekland, Turkiet

 

Kräm på torskrom, kokt potatis, bröd, olivolja, vitlök

 

 

Pain d’epice: Frankrike

 

Kryddigt, sött bröd